vpn vs ssh, melyik a legbiztonságosabb?

Bár a VPN és az SSH különbözik egymástól, bizonyos szempontból mindkettőnek ugyanaz a funkciója, nevezetesen biztonságos kapcsolat biztosítása a hálózati forgalomban.

A VPN és az SSH alagút egyaránt "alagutakként" vagy speciális útvonalakként funkcionál a hálózati forgalomban, hogy titkosított kapcsolatot hozzanak létre. Bár különböznek egymástól, bizonyos szempontból mindkettőnek ugyanaz a funkciója, nevezetesen biztonságos kapcsolat biztosítása a hálózati forgalomban.

Nos, mielőtt eldöntené, melyiket használja kettejük közül. Jó előre megérteni, hogy ez a két szolgáltatás mit jelent és hogyan működik. Gyere, nézd meg az ApkVenue alábbi véleményét.

  • REKORD! Ez a leggyorsabb internethálózat 100 Gbps sebességgel
  • 10 ország, amely a világ leggyorsabb internetével rendelkezik 2016-ban
  • Hogyan blokkolhatjuk az internet-hozzáférést bizonyos Android-alkalmazásokban

A VPN (virtuális magánhálózat) megértése és működése

Fotó forrása: kép: Be legyen titkosítva

A VPN vagy a virtuális magánhálózat olyan kapcsolat, amely kapcsolódik az egyéb hálózati forgalomhoz magántulajdonban nyilvános hálózaton keresztül. A vállalatok gyakran használják a VPN-eket adatok védelme az internetes hálózaton keresztül küldöttek.

Minden vállalatnak rendelkeznie kell helyi hálózattal az egyes munkaegységek csatlakoztatásához. A fontos adatokat tartalmazó helyi hálózat minden bizonnyal nagyon kockázatos, ha közvetlenül kapcsolódik egy nyilvános hálózathoz. Nos, akkor mi van, ha egy alkalmazott hozzáférni akar a vállalati erőforrásokhoz, de nincs az irodában. Ezért a vállalatok is kötelesek építkezni VPN-kiszolgáló privát kapcsolaton keresztül a társaság helyi hálózatához az interneten keresztül. A VPN által létrehozott kapcsolat biztosítja, hogy a kialakult hálózati forgalom nagyon biztonságos legyen.

A VPN előnyei

  • Könnyen használható még a hétköznapi felhasználók számára is.
  • A VPN titkosítja az elküldött fájlokat, így nagyon biztonságos.
  • VPN támogatás a TCP és az UDP hálózati rétegeken.
  • Megnyithat bizonyos internetszolgáltatók által blokkolt hálózatokat.
  • Névtelen felhasználóként férjen hozzá az internethez.

A VPN hátránya

  • Nagy sávszélességet igényel.
  • Az előfizetési díjak és a szerverek építése meglehetősen drága.

Az SSH (Secure Shell) megértése és működése

Fotó forrása: kép: Hostinger

A Secure Shell vagy röviden az SSH egy hálózati protokoll, amelyet két hálózat közötti biztonságos kapcsolaton keresztül lehet adatcserére használni. Ezen kívül az SSH biztonságosabb hálózatokba történő belépéshez is használható. SSH készült felváltja a telnet feladatokat és a héjak, amelyeket sok hibának és biztonsági lyuknak tartanak. A VPN-hez hasonlóan az SSH titkosítást és az adatok titkosságának integritását is biztosítja.

Az SSH előnyei

  • Az SSH-kapcsolat létrehozásához nem szükséges nagy sávszélesség.
  • Az SSH Tunneling ingyenes internethez használható, ha bizonyos szolgáltatók tulajdonában lévő hálózaton közlekedik.

Az SSH hiánya

  • Az SSH beállítása és beállítása bonyolultabb, mint a VPN, másrészt az SSH Server elkészítése kevésbé nehéz, mint a VPN szerver felépítése.
  • Nem támogatja az UDP hálózati réteget, csak a TCP-t támogatja.
  • A karbantartásnak mindig rutinszerűnek kell lennie.

Melyik a jobb a VPN és az SSH között?

Fotó forrása: kép: vpnranks

Ha aggódunk a üzleti és vállalati igények akkor jobb VPN-t használni. VPN használatakor az összes bejövő hálózati forgalomnak először a VPN-kiszolgálón kell átjutnia, ezáltal a cég internethez kapcsolódó helyi hálózati forgalma nagyon privátnak és biztonságosnak tűnik.

Ha azonban titkosított kapcsolatra van szükségünk csak a rendszeres kapcsolat létrehozásához, mind az internet böngészéséhez, mind a nyilvános wifi eléréséhez, természetesen SSH szerver vagy VPN hálózat használata ugyanolyan jó lesz az erős védelem biztosításában. De ami biztos, az az előfizetési díj Az SSH sokkal olcsóbb versus VPN.

Amit azonban most tudnia kell, az az, hogy a VPN-hálózathoz való csatlakozás természetesen semmilyen nehézséget nem igényel. Még a hétköznapi felhasználóknak sem lesz baja. Más az SSH-alagutazáshoz való csatlakozás, ami kissé bonyolult és megosztott folyamatot igényel a hétköznapi felhasználóknak biztosan nehéz lesz.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found