fat32, ntfs, exfat, melyik a legjobb merevlemez-partíciós formátum?

A következő cikken keresztül elmagyarázzuk mindenkinek, mi a különbség a FAT32, az NTFS és az exFAT között, valamint az egyes formátumok előnyei és hátrányai.

Tudta, hogy a számítógépeken és a laptopokon lévő partíciók különböző formátumúak? Különösen a Windows operációs rendszer esetében három népszerű formátum létezik, amelyeket gyakran használnak merevlemez-partíciók, flash-meghajtók és SD-kártyák formátumaként. A három formátum, nevezetesen FAT32, NTFS, és exFAT.

A következő cikken keresztül elmagyarázzuk mindannyiuknak, mi a különbség a három formátum között, valamint az egyes formátumok előnyei és hátrányai. Kész? Kezdjük a vitát.

  • Hogyan javítsunk ki egy hibás vagy sérült merevlemezt, hogy az adatok ne vesszenek el!
  • Merevlemez, SSD és Flashdisk. Melyik a legtartósabb az adatok tárolásához?
  • Könnyű módszerek a partíciók létrehozására a FlashDisk-en

Ez a különbség a FAT32, az NTFS és az exFAT között

1. FAT32

FAT32 az egyik legrégebbi partíciós formátum, és ma is használatos. Ezt a formátumot először 1995-ben tették közzé a formátum javítása érdekében FAT16 a régi. Idős kora miatt a FAT32 egy partíciós formátum, amelyet sokféle eszköz támogat odakinn.

Előnyök: A FAT32 egy olyan partíciós formátum, amely számos típusú eszköz legnagyobb támogatását nyújtja. Nemcsak a Windows rendszerben, hanem a Flashdisk SD-kártya partícióinak szabványos formátumaként is. Ezenkívül szinte az összes operációs rendszer teljes mértékben támogatja a FAT32-et is, beleértve a Linuxot és a Mac-et is.

Hiány: A FAT32 képességei nagyon korlátozottak. Csak egyetlen fájl tárolására képes 4GB, és csak partíciókat tud biztosítani 8TB csak.

2. NTFS

Miután tudta, hogy a FAT32 elég régi ahhoz, hogy továbbra is merevlemez partíciós formátumként használható legyen. A Windows tökéletesíti a rendszert egy új típus, nevezetesen az NTFS kiadásával. Az NTFS a Windows XP megjelenésével egy időben jelent meg, számos jelentős fejlesztést követően.

Előnyök: Az NTFS partícióinak méretkorlátozása nagyon nagy. Ezen kívül fel van szerelve fájlengedélyek a biztonság érdekében a változásrekordok szolgálnak helyreállítás, lemezkvóta-korlát, és még sok más kiváló funkcióval rendelkezik.

Hiány: Nem minden operációs rendszer támogatja. Annak ellenére, hogy a Mac képes olvasni az NTFS-t, nem tud írni rá. Még mindig sok nem számítógépes eszköz, például tévék, mp3-lejátszók, kamerák és mások, amelyek még nem támogatják ezt a partíciós formátumot.

3. exFAT

exFAT először a nagyközönség számára indult 2006-ban, a FAT32 finomításának egyik formájaként is. Ez azonban kifejezetten az FAT32 egyszerűsége közötti optimalizálás egyik formája, de kihasználva az NTFS partíciós korlátozásait. Az exFAT tulajdonságai nagyon alkalmasak, ha referenciaként használják a Flashdisk partícióinak formázásához.

Előnyök: Alkalmazható eszközön lévő partíció formátumként hordozható. A Mac és néhány Linux disztribúció teljesen felismeri.

Hiány: Még mindig vannak olyan eszközök, amelyek nem támogatják ezt az új partíciós formátumot. De idővel úgy tűnik, hogy ennek a formátumnak a támogatása növekszik.

Ezek a partíció formázásának különbségei, előnyei és hátrányai FAT32, NTFS, és exFAT. Remélhetőleg referenciaként felhasználhatja formátumát minden egyes eszközhöz.

Forrás: How-to Geek


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found