mi az adathalászat és hatékony tippek annak elkerülésére

Már tudja, mi az adathalászat? Majdnem megkaptad az adathalászatot? Az ApkVenue ezúttal elmagyarázza az adathalászatot és annak elkerülését!

Adathalász áldozata lettél? Vagy nem tudja, mi az adathalászat?

Ahogy a technológia egyre kifinomultabbá válik, a bűnözés aránya kibernetikus hogy az interneten is terjed az elterjedés.

A tudás hiánya miatt nem ritka, hogy egyes internetezők ennek az egy bűncselekménynek az áldozatává válnak.

A számos létező számítógépes bűncselekmény közül az egyik, amellyel szintén széles körben találkoznak adathalászat.

Annak érdekében, hogy ne ragadja el az ilyen típusú bűncselekmények, itt az ApkVenue teljes körű információt nyújt arról, hogy mi az adathalászat.

Gyerünk, tudd meg a következő teljes információt, banda!

Mi az adathalászat?

Hallottál már az adathalász, banda szóról?

Adathalászat maga csalárd módszer fontos információk lopására, például közösségi média jelszavak vagy, ami még rosszabb, az áldozat hitelkártyája médiumon keresztül email.

Általában megbízható személynek vagy cégnek álcázzák magukat azzal, hogy e-mailt küldenek áldozataiknak, hogy kattintson az abban beillesztett hamis linkre.

Ezzel az akcióval a színész még a sok tőke és erőfeszítés nélkül is képes kihasználni.

Maga az adathalász kifejezés angolul a szóból származik halászat (horgászat), ami ebben az esetben fontos felhasználói információk halászatát jelenti.

Az adathalász módszereket először év körül alkalmazták 1996 ahol abban az időben a hackerek elkezdtek felhasználói fiókokat lopni AOL (Amerikai on-line) e-mailt küldve, mintha az AOL-tól küldték volna.

A technológiai fejlődéssel együtt az adathalász módszer ezen elkövetői nemcsak az e-mailt használják az áldozatok megtévesztésére, hanem a hirdetéseken vagy a közösségi médián keresztül is.

Az adathalászat típusai

Ha úgy gondolja, hogy az adathalászatnak csak egy típusa van, akkor kiderül, hogy az ezzel a módszerrel elkövetett csalásoknak többféle típusa, bandája van.

Valójában sokféle adathalászat létezik, de a mód majdnem ugyanaz. Csábítsa az áldozatot privát és bizalmas információk megadására.

Gyerünk, tudd meg, milyen típusok vannak, hogy éberebb légy és ne tévesszen meg könnyen.

1. Lándzsa adathalászat

Lándzsa adathalászat az e-mail terjesztési technikák egyike, amely egy adott egyént, szervezetet vagy vállalkozást céloz meg.

Az ilyen típusú adathalászat jellemzője, hogy a csalók általában személyes adatokat közölnek áldozataikról, például nevüket, a cégben betöltött pozíciót, hitelkártyát vagy telefonszámot.

Ez azért történik, hogy az áldozat bízzon és hajlandó fontos információkat szolgáltatni a csalás elkövetõjének.

Bár a számítógépes csalók gyakran fontos felhasználói információk eltulajdonítását szolgálják, rosszindulatú programokat is telepíteni szándékoznak a megcélzott felhasználók számítógépeire.

2. Megtévesztő adathalászat

Csaló adathalászat az elkövetők által elkövetett adathalászat leggyakoribb formája az áldozataikkal szemben.

Az elkövetők megtévesztő adathalászat általában úgy álcázzák magukat, mint más embereket vagy vállalatokat, akiket az áldozat ismer, hogy vagy az információkhoz fontos információkat, vagy az áldozat fontos és bizalmas adatait szerezzék.

Két olyan módszer létezik, amelyet a számítógépes bűnözők használnak az ilyen típusú adathalászat használatakor.

Először az elkövető azt állítja, hogy egy vállalat képviselője, és bizonyos információkat kér az áldozattól.

Másodszor, az elkövető rosszindulatú webhelyet illeszt be a linkbe, amelyre az áldozat kattint.

3. Smishing (SMS)

Kapott már SMS-t, amelyben bejelentette, hogy megnyerte a lottót, bandát?

Az adathalászat nemcsak e-mailben, hanem az áldozatnak küldött rövid üzenetben is megtörténhet.

Ezt a fajta adathalászatot nevezzük elmosolyodva. Még mindig hasonló az előző adathalász típushoz, ahol az elkövető szintén más személynek vagy megbízható társaságnak álcázza magát.

Az elküldött SMS-ben az elkövető egy bizonyos módot használ, amely megköveteli, hogy az áldozat kattintson egy adott linkre, felhívjon egy adott számot, vagy akár válaszoljon is az üzenetre a szükséges adatokkal.

Az egyik leggyakrabban használt mód a nagyvállalatok nyereményjátékának megnyerése.

A lottó mód megnyerésén kívül sok más mód is létezik. Szóval óvatosnak kell lenned, és ne higgy könnyen, huh.

4. Bálna adathalászat

Bálna adathalászat egy olyan kifejezés, amelyet egy olyan adathalász támadás leírására használnak, amely kifejezetten a gazdag, hatalmas vagy jó hírű áldozatokra irányul.

Ha egy ilyen személy adathalász áldozata, akkor erre hivatkozunk nagy hal (nagy hal) vagy bálna (bálna).

Eközben az elkövetők által az ilyen típusú adathalászatban alkalmazott taktikák megegyeznek lándzsa adathalászat.

Tippek az adathalászat elkerülésére

Most van egy kis ötlete, banda, hogy mi az adathalászat és annak típusai.

Akkor hogyan kerülheti el ezt a számítógépes bűncselekményt? Csendes! A probléma az, hogy az ApkVenue az alábbiakban ad néhány tippet, hogy elkerülje.

  • Mielőtt rákattintana és megadna bármilyen adatvédelmi információt, mindig ellenőrizze az e-mailbe beillesztett URL-link helyesírását.

  • Használjon adathalászat-elhárító szoftvert.

  • Ha olyan forrásból kap e-mailt, amelyet látszólag ismer, de gyanús vagy, forduljon a forráshoz egy új e-mail írásával, ahelyett, hogy kiválasztaná a gombot válasz abban az e-mailben.

  • Ne tegyen személyes információkat, például születésnapokat, címeket vagy telefonszámokat olyan nyilvánosan elérhető platformokra, mint a közösségi média.

Ezeket kell tudnia az adathalászatról, a bandáról. Hogyan, érted, mi az adathalászat?

Az adathalászattal kapcsolatos alapvető ismeretek birtokában éberebb lehet és elkerülheti ezt a számítógépes bűncselekményt.

Olvassa el a cikkeket is Out of Tech egyéb merít Shelda Audita.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found